Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Babka wielkanocna Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek 
  • 1 szkl. cukru pudru 
  • 1 kostka masła 
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej 
  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 3  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok z połówki cytryny. 
 
Składniki na lukier:
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szkl. cukru pudru
  • kolorowe jajka do ozdoby. 

 

 

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy masło i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek. Wylewamy ciasto do formy na babkę i pieczemy około 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny mieszamy z gorącą wodą i stopniowo dodajemy cukier puder. Ucieramy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Lukrem polewamy babkę i ozdabiamy ją kolorowymi jajeczkami.