Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Babka zatapiana Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 10 dag drożdży
  • 1 kostka masła topionego
  • 4 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • dowolny olejek zapachowy
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa.
 
 

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy do mąki, dodajemy jaja, masło i dobrze wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i, nie zawijając, wkładamy do zimnej wody tak, aby było w całości zanurzone. Kiedy już wypłynie, wyjmujemy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i bakalie. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wierzch ciasta smarujemy rozbitym jajkiem. Wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, a następnie pieczemy 50 min.