Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Bakłażany z nadzieniem paprykowym Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 bakłażany 
  • 2 papryki – zielona i czerwona
  • 1 pomidor 
  • kawałek wędzonego boczku 
  • kilka czarnych oliwek (ewentualnie mogą być zielone) 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • ser mozzarella 
  • sól i pieprz 
  • oregano. 
 

Wykonanie:

Bakłażany przecinamy wzdłuż na połówki, obficie solimy i pozostawiamy na około pół godziny, by straciły goryczkę. Po tym czasie płuczemy je, wycieramy ściereczką, by były suche, i nacieramy oliwą. Przygotowujemy farsz: papryki płuczemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę paprykę, pomidora i boczek, a oliwki na połówki. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy na oliwie do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną pietruszkę oraz bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki bakłażanów, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180–200°C) przez 20 minut, po czym posypujemy je tartą mozzarellą i jeszcze na chwilę wstawiamy do piekarnika, tak by ser się rozpuścił.