Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Buchty malinowe ze Śląska Powrót do listy

 

Lista składników: 

Na ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 30 g drożdży 
  • 1 duża szklanka mleka 
  • 1/2 kostki roztopionego masła 
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy 
  • szczypta soli 
  • skórka cytryny wyparzonej
  • startej na tarce 
  • dżem malinowy
  • 1 jajko wymieszane z 3 łyżkami mleka. 
 

Wykonanie:

Ciepłe mleko ucieramy z drożdżami, dodajemy cukier waniliowy oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką kółka. Na każde nakładamy porcję dżemu i zlepiamy brzegi (jak pierogi). Formujemy kulki i w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy jedna przy drugiej. Odstawiamy na 15 minut, żeby wszystkie równo wyrosły. Rozgrzewamy piekarnik, bułeczki smarujemy (najlepiej pędzelkiem) jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 25 minut, czuwając, aby za bardzo się nie spiekły.