Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Cebula z farszem pomidorowym Powrót do listy

 

Lista składników na 4 porcje:

  • 4 bardzo duże cebule
  • 1 kostka bulionu warzywnego.

Na farsz pomidorowy:

  • 2 dojrzałe pomidory 
  • 1 mała słodka papryka czerwona 
  • 1 mała papryka chili lub jalepano
  • 4 plastry żółtego sera, np. ementaler 
  • trochę oliwy do smażenia 
  • bazylia
  • sól i pieprz 
  • inne ulubione przyprawy.

 

 
 

Wykonanie:

Przygotowujemy cebule jak w przepisie na faszerowaną cebulę z mięsem. Pomidory parzymy w gorącej wodzie i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w ćwiartki, usuwając miejsca przy szypułkach. Obie papryki płuczemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę – większą w przypadku słodkiej papryki, a mniejszą w przypadku papryki chili lub jalepano. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią najpierw paprykę. Gdy trochę zmięknie, dorzucamy pomidory i drobno pokrojone wewnętrzne pierścienie ugotowanej wcześniej cebuli. Smażymy farsz tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpuszczą i trochę odparują. Doprawiamy i nakładamy farsz do wydrążonych cebul. Na każdą połówkę cebuli kładziemy plaster żółtego sera i zapiekamy ją przez 5 min w rozgrzanym piekarniku. Podajemy ciepłe, polewając cebule pozostałym farszem pomidorowym. UWAGA: na tej samej zasadzie możemy przygotować dowolny farsz – nadziać nim cebule, przykryć plastrem żółtego sera i zapiec. Pyszne są także ugotowane w rosole cebule i marchewki, podane osobno i polane odrobiną stopionego masła.