Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Ciasto malinowe Powrót do listy

 

Lista składników:

Na biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

Na masę:

  • 1 kostka masła 
  • 200 g dżemu malinowego 
  • 2 szkl. mleka 
  • 1 duży budyń waniliowy 
  • 6 łyżek cukru 
  • dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. 

 

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, po jednym żółtku. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy i ciasto wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°CZagotowujemy szklankę mleka z cukrem oraz 5 łyżkami dżemu malinowego. W drugiej szklance rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka z dżemem. Masę porządnie studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po łyżce budyniu, ucieramy na jednolitą masę (w razie potrzeby dosładzamy). Biszkopt przekrawamy na trzy części, na pierwszą część wykładamy resztę dżemu i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy masę, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, wykładamy masę i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Smarujemy resztą kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.