Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Cytrynowe risotto z makowym dorszem Powrót do listy

Lista składników na 2 porcje:

  • 300 g ryżu arborio, 
  • otarta skórka z całej cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • łyżeczka kurkumy, 
  • 2-3 łyżki oleju,
  • parmezan,
  • 2 kawałki ryby,
  • jajko,
  • mak,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Wykonanie:

Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy ryż. Smażymy cały czas mieszając, do czasu aż ryż będzie biały. Dosypujemy sproszkowaną kurkumę i startą skórkę z cytryny. Wlewamy wino. Ciągle mieszając ryż dusimy bez przykrycia na małym ogniu, aż wino zredukuje się do połowy. Dodajemy sok z cytryny i część  bulionu, tak by przykrył ryż. Należy pamiętać, że risotto trzeba ciągle mieszać i podlewać bulionem, kiedy tylko ryż wchłonie wywar. Konsystencja ristotto powinna być luźna i kleista, a ryż nie powinien być rozgotowany. Przed podaniem można do ristotto dodać trochę startego parmezenu.

Rybę solimy i nacieramy pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w maku. Smażymy na oleju.