Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Frittata z ziemniakami, szpinakiem, szpinakiem i serem kozim Powrót do listy

Lista składników:

  • 4 ziemniaki,
  • 150 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • kilka okragłych,
  • grubych plastrów sera koziego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • gałka muszkatałowa,
  • sól, pieprz.

 

 

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plastry. Obgotowujemy je 5 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Na maśle klarowanym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy. Jajka mieszamy ze smietaną, dodajemy przyprawy, sól, pieprz oraz gałkę muszkatłową. W okrągłej formie do zapiekania układamy ziemniaki, szpinak. Polewamy całość jajkami wymieszanymi ze śmietaną i układamy na wierzchu kozi ser. Zapiekamy ok. 36 min w temp. 180°C.