Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Grecka pasta bakłażanowa Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 duże bakłażany
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • 1⁄2 łyżeczki cukru
  • kilka czarnych oliwek 
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • natka pietruszki. 
 

Wykonanie:

Opłukane i osuszone bakłażany nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, natłuszczamy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180–200°C, aż bakłażany będą bardzo miękkie. Po wyciągnięciu z piekarnika obieramy je ze skorki i kroimy na połówki. Jeśli gniazda nasienne są duże, to je usuwamy, jeśli nie, bakłażany od razu kroimy na mniejsze cząstki i miksujemy na gładką masę wraz z czosnkiem i oliwkami. Następnie, cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem ocet i oliwę. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Potrawę można podawać na ciepło i na zimno jako pastę do białego pieczywa, najlepiej ciepłego, np. pity, bagietki, tostów.