Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Gulasz dyniowy Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ok. 1/3 średniej wielkości dyni 
  • 1 słodka czerwona papryka 
  • 1 ostra czerwona papryka 
  • 4 duże ziemniaki 
  • 4 kiełbasy do smażenia (np. śląskie) 
  • masło i oliwa do smażenia 
  • sól i pieprz 
  • ostra papryka mielona 
  • tymianek. 
 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm, posypujemy solą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną na patelni oliwę – oliwy powinno być więcej (jak do frytek). Zanim ziemniaki się usmażą na rumiany kolor, z dyni usuwamy miąższ z pestkami, po czym obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm × 2 cm. Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę – słodką paprykę w większą, a ostrą paprykę w mniejszą. W osobnym dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy najpierw dynię. Gdy się lekko zeszkli, po 3 min dodajemy obie papryki. Mieszając, dusimy potrawę przez kolejnych kilka minut. Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy ziemniaki, smażymy pokrojone kiełbasy, po czym dorzucamy je wraz z usmażonymi ziemniakami do dyni i całość doprawiamy. Jeszcze chwilę dusimy i podajemy danie na ciepło, zaraz po przygotowaniu.