Gospodyni nr 3/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Klasyczna włoska pizza Margherita Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na włoskie ciasto:

  • 2 szkl. drobno zmielonej mąki 
  • 1 łyżka drożdży (ok. 2 dag) 
  • 1⁄4 szkl. ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej) 
  • szczypta soli. 
 
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 łyżeczka masła 
  • 1 średnia cebula 
  • 1–2 ząbki czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorow lub 3–4 duże świeże pomidory 
  • 1 kostka bulionu warzywnego 
  • garść oregano i bazylii 
  • szczypta soli i pieprz.
 
Składniki na pizzę:
  • ciasto włoskie 
  • sos pomidorowy 
  • 2 pomidory 
  • 1 kula sera mozzarella 
  • listki świeżej bazylii. 
 

Wykonanie:

Wykonanie włoskiego ciasta:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie i wlewamy do mąki wymieszanej z solą. Ciasto dobrze zagniatamy i formujemy kulę, ktorą w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na poł godziny. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy je cienko i wykładamy na posmarowaną oliwą i oproszoną mąką formę. Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej miękkie, to jeszcze na chwilę odstawiamy je do podrośnięcia. Pieczemy wraz z dodatkami w temp. ok. 200°C przez 15–20 min.

 Wykonanie sosu pomidorowego:

Blanszujemy na maśle (podsmażamy, ale tak, by się nie zrumieniło) pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki lub pokrojone świeże pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skorki. Wszystko razem zagotowujemy i dodajemy kostkę bulionową oraz zioła i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Całość możemy zmiksować. Sos powinien być gęsty. 

Wykonanie pizzy:

Przygotowujemy ciasto wg przepisu na ciasto włoskie i rozkładamy na blasze. Surowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na ktorym układamy plastry uprzednio umytego pomidora, a następnie plastry mozzarelli, tak by przykryły prawie całe ciasto. Całość pieczemy ok. 20 min w temp. ok. 200– 220°C. Po upieczeniu kładziemy na wierzch listki świeżej bazylii.