Gospodyni nr 4/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Kotleciki gryczano-grzybowe Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 10 dag grzybów suszonych 
  • 1 szkl. kaszy gryczanej 
  • 2 cebule 
  • 1 jajko 
  • 20 dag bułki tartej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia. 
 

Wykonanie:

Grzyby suszone zalewamy wodą na noc, następnie gotujemy, odcedzamy (wody nie wylewamy) i siekamy. Kaszę gryczaną gotujemy w wywarze grzybowym na sypko (można dodać łyżeczkę masła, liść laurowy i ziele angielskie). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu, dodajemy do kaszy i grzybów, dodajemy jajko i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym robimy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.