Gospodyni nr 4/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Nalewka malinowa Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg dojrzałych malin 
  • 1/2 l spirytusu 95% 
  • 1/2 l wódki 40%
  • 2/5 kg cukru. 
 

Wykonanie:

Maliny myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie zalewamy w dużym słoju spirytusem i wódką, tak by przykryć owoce alkoholem. Słój stawiamy na 6 dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie wstrząsamy słojem. Po 6 dniach zlewamy płyn, a owoce w słoju przysypujemy cukrem. Wstrząsamy nimi. Kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, zlewamy powstały syrop. Pozostałe owoce odciskamy, by wyzyskać dodatkowy sok. Syrop łączymy z powstałym wcześniej nalewem i rozlewamy trunek do butelek, które odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Muszą tam postać przynajmniej 3 miesiące.