Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Nalewka wytrawna z czerwonych porzeczek Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek 
  • 1/2 l spirytusu 95% 
  • 1/2 l wódki 
  • ok. 1 kg cukru.

 

 

Wykonanie:

Do czystych słoików z hermetycznym zamknięciem wsypujemy owoce, lekko je upychając. Zalewamy je mieszanką spirytusu i wódki (pozwoli to osiągnąć optymalną moc alkoholu, czyli 65–70%). Zamknięte słoje odstawiamy w ciemne miejsce na 6–7 tygodni. Po upływie terminu zlewamy trunek, a owoce zasypujemy cukrem. Kiedy powstanie słodki syrop, zlewamy go i łączymy z wcześniej pozyskanym nalewem. Nalewkę filtrujemy i zamkniętą w butelce leżakujemy przez kolejne 3 miesiące.