Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Nalewka z aronii Powrót do listy

 

Lista składników na 5l:

  • 3 kg owoców aronii zebranych z krzewów niepryskanych i nierosnących przy drodze 2 i 1/4 l spirytusu o mocy do 77% 
  • 4 ziarna kardamonu 
  • 2 i 1/4 szklanki wody (najlepiej mineralnej lub czystej ze studni) 
  • 2 garście liści wiśni (mogą być zbierane latem i zamrożone) 
  • 1 i 1/3 kg cukru. 
 
 

Wykonanie:

Aronię obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i zamrażamy – choćby na jeden dzień. Następnie rozmrażamy i mocno tłuczemy, np. tłuczkiem do ziemniaków. W dużym słoju lub gąsiorze zalewamy potłuczone owoce spirytusem. Do roztworu dokładamy nasiona kardamonu, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 tygodni. Po tym czasie zlewamy płyn, odciskamy mocno resztki owoców. Liście wiśni – dzięki nim aronia straci swoją goryczkę – gotujemy w wodzie przez 10–15 minut, po czym wyrzucamy. Dosypujemy do gorącej wody cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Ostudzony syrop dolewamy do przecedzonego płynu z aronii. Przelewamy do butelek, które odstawiamy na kilka miesięcy. Im dłużej będzie stać, tym lepiej. Przed spożyciem nalewkę jeszcze raz filtrujemy, np. przez gęstą gazę.