Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Omlet z kurkami Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 3–4 jaja 
  • 1–2 łyżki śmietanki lub gęstego jogurtu 
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1/4 kg świeżych kurek 
  • 1 mała cebula 
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz 
 

Wykonanie:

Grzyby obieramy, płuczemy i suszymy. Kroimy większe kurki, siekamy cebulę. Na roztopionym maśle z dodatkiem oleju szklimy cebulę, a potem dodajemy grzyby. Smażymy całość na średnim ogniu. Jaja, śmietankę, sól oraz pieprz energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie puszysta masa. Dorzucamy szczypiorek, po czym wylewamy masę jajeczną na rozgrzane masło. Omlet smażymy na średnim ogniu. Gdy masa się zetnie, kładziemy na jej połowie farsz z grzybów i przykrywamy go drugą połową omletu.