Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 5 czerwonych papryk
  • 100 g mięsa mielonego 
  • 1 torebka ryżu 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 
  • 1 cebula 
  • żółty ser do posypania.  
 

Wykonanie:

Paprykę przekrawamy na połówki i delikatnie wydrążamy gniazda nasienne, zostawiając zielone ogonki. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po czym mieszamy z mięsem mielonym i przyprawami. Przygotowanym farszem nadziewamy połówki papryki i zapiekamy je 30 minut w piekarniku w temp. 170°C. Ser ścieramy na tarce na małych oczkach i posypujemy papryki zaraz po wyjęciu z piekarnika.