Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pasztet Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 cały królik (albo kurczak, kaczka, pół indyka, gęś) 
  • 1 kg boczku surowego 
  • 1 golonka albo udko z indyka
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej 
  • 3 marchewki 
  • 1 seler 
  • 2 pietruszki 
  • 1 por 
  • 5 jaj 
  • 2 szkl. bułki tartej 
  • 1–2 cebule 
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru 
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 
  • pieprz, sól 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe. 

 

 

Wykonanie:

Jarzyny z królikiem (albo innym mięsem), zielem angielskim i liśćmi laurowymi gotujemy do miękkości, aż mięso będzie oddzielać się od kości. Wątróbkę gotujemy osobno przez 10–15 min. aż będzie miękka. Wszystko mielimy na gładką masę. Do tego dodajemy 5 jajek, 2 szkl. bułki tartej, cebulę startą na drobnej tarce i wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy. Jeżeli masa jest sucha, dodajemy 2–3 chochle wywaru, w którym gotowaliśmy mięso i warzywa. Masę wykładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pasztet musi pokryć ¾ foremki. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 180°C.