Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pasztet z kury Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 kury
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka 
  • 1 kg sera 
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 szkl. słodkiej śmietany 
  • 8 jaj 
  • 1/2 kg surowego boczku 
  • bułka tarta 
  • sól i pieprz 
  • papryka ostra 
  • oregano 
  • vegeta albo przyprawa do zupy. 
 

Wykonanie:

Kury doprawiamy i pieczemy, pieczarki sparzamy. Oddzielamy mięso kury od kości i mielimy razem z boczkiem i pieczarkami dwa razy w maszynce do mięsa. Dodajemy starty ser i jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku. Filety kroimy w paseczki, po czym obtaczamy w czerwonej papryce i oregano. Pasztet wkładamy do foremki, przekładając filetami. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 175°C.