Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Penne w pomidorach Powrót do listy


 

Lista składników:

  • 1 paczka makaronu typu penne (skośne rurki)
  • 4–5 dużych pomidorów (może być puszka pomidorów w zalewie)
  • 2–3 duże cebule
  • świeża bazylia
  • starty ser typu parmezan (lub inny twardy żółty ser)
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz.
 

Wykonanie:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę lub w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i lekko ją podsmażamy, tak by się zeszkliła (nie może być przysmażona!) Dodajemy pomidory i chwilę smażymy, aż zmiękną i trochę się rozpuszczą. Całość przyprawiamy solą i świeżym pieprzem. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. UWAGA! Makaron nie może być rozgotowany, najlepiej jeśli zrobiony jest z pszenicy durum, która gwarantuje jego lekką twardość. Wykładamy makaron na talerze, polewamy go masą cebulowo-pomidorową, posypujemy obficie startym serem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.