Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Pieczarki faszerowane szpinakiem i boczkiem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 10 pieczarek 
  • 100 g szpinaku 
  • 4 cienkie plastry boczku 
  • 4 łyżki sera żółtego startego na małych oczkach 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 
  • sól, pieprz.

 

 

 

 

Wykonanie:

Od pieczarek odrywamy ogonki, kapelusze gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak i pokrojony w małą kostkę boczek. Następnie wsypujemy ser, przyprawy i wszystko mieszamy. Na koniec ciepłym jeszcze farszem nadziewamy pieczarki, układamy na formie do zapiekania. Zapiekamy około 15–20 minut przed podaniem.