Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pierogi gryczane z pieczarkami Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na farsz:

  • 1 kg kaszy gryczanej 
  • 30 dag masła klarowanego 
  • 5 cebul 
  • 1 i 1/5 kg pieczarek 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz;

 Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • 5 łyżek oleju 
  • szczypta soli
  • 1/2 l gorącego mleka. 
 

Wykonanie:

Kaszę gotujemy 20 min. Na maśle klarowanym dusimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę, uduszone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorącego farszu dodajemy 1 jajko. Mieszamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy je i rozwałkowujemy. Wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wkładamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia.