Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pierogi z kaszą gryczaną, wątróbką i grzybami Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki 
  • 2 jajka 
  • 1/4 szkl. oleju 
  • ½ l gorącej wody;

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych 
  • 1 szkl. Kaszy gryczanej 
  • 15 grzybów leśnych 
  • 1/2 kg słoniny 
  • 2 cebule 
  • sól, pieprz.
 

Wykonanie:

Wątróbki sparzamy i siekamy, kaszę gryczaną prażymy na patelni. Grzyby gotujemy i siekamy. Słoninę kroimy, zesmażamy z posiekaną cebulą. Mieszamy ze sobą kaszę, wątróbkę, grzyby i połowę słoniny z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je, wycinamy krążki, formujemy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu okraszamy słoninką i cebulą.