Gospodyni nr 5/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Pizzerinki z grzybami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 i 1/2. szkl. mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • szczypta cukru 
  • 25 dag (1/4 kostki) drożdży 
  • 2 łyżki oleju 
  • ⅓ szkl. ciepłej wody 
  • 100 g sera żółtego 
  • 200 g ugotowanych dowolnych grzybów ¡
  • 1 cebula 
  • olej 
  • sól, pieprz 
  • ketchup. 

 

 

Wykonanie:

Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części i każdą rozwałkowujemy w jednakowym kształcie. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone grzyby i podsmażamy, doprawiamy do smaku. Ser ścieramy na tarce. Gotowe pizzerinki smarujemy ketchupem, układamy na nich ser oraz grzyby. Zapiekamy 15–20 minut w temperaturze 180°C.