Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Pomidory faszerowane na ciepło Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 6 pomidorów 
  • ½  torebki ryżu parboiled 
  • 200 g mięsa mielonego 
  • sól ¡ pieprz 
  • 1 młoda cebula 
  • 3 łyżki sera żółtego startego na małych oczkach 
  • olej do smażenia.

 

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Podsmażone mięso mieszamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy do smaku. Ucinamy górną część pomidora i łyżeczką delikatnie wyciągamy środek. Pomidory faszerujemy przygotowanym farszem i posypujemy serem. Przykrywamy skrojoną częścią pomidora i zapiekamy około 20–25 minut w temperaturze 180°C.