Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Przekąska z batatem i śledziem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 batat 
  • 5 filetów śledziowych 
  • 1 ogórek kiszony 
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz
  • foremki do przekąsek.
 

Wykonanie:

Batat pieczemy wraz ze skórką w piekarniku do miękkości, około 40 minut. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Filety śledziowe drobno siekamy, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Do foremki nakładamy małą łyżeczką na spód batat, a następnie sałatkę śledziową. Foremkę zdejmujemy zgodnie z instrukcją. Dekorujemy natką pietruszki. Rolę foremki może pełnić choćby obrączka do serwetek.