Gospodyni nr 6/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Risotto z grzybami i wędzonym łososiem Powrót do listy

 

Lista składników (na 4 porcje): 

  • 100 g pokrojonych w kostkę prawdziwków 
  • 100 g kurek 
  • 300 g ryżu do risotto 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 kostki masła 
  • 1 drobno posiekana cebula 
  • 1 l wywaru grzybowego 
  • sól 
  • biały pieprz 
  • tymianek 
  • 2 przekrojone na pół duże plastry wędzonego łososia 
  • 4 łyżki tartego parmezanu 

 

 

Wykonanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i grzyby, dodajemy ryż i smażymy przez ok. 3 min, ciągle mieszając. Całość doprawiamy i wlewamy białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewamy partiami wywar, ciągle wszystko mieszając. Gdy ryż wchłonie cały wywar, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, ale w środku lekko twarde, zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy masło i parmezan, nie zapominając o mieszaniu. Potrawa powinna mieć lekko kleistą konsystencję. Risotto nakładamy na talerze i podajemy udekorowane plastrami łososia norweskiego.