Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Rolada Powrót do listy

 

Lista składników:

 Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 5 jaj 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Składniki na krem:

  • 0,5 szklanki zimnego mleka 
  • 1 jajko 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 2 łyżki spirytusu 
  • polewa czekoladowa 
  • sok brzoskwiniowy  z puszki lub herbata z cukrem do nasączenia rolady.

 

 

 

 

Wykonanie:

Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek i wykładamy na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy, po upieczeniu zwijamy delikatnie w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Zimne mleko ubijamy z jajkiem i cukrem. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Do gotującej masy dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy. Gdy masa ostygnie, ucieramy masło. Do masła dodajemy stopniowo ugotowany budyń oraz spirytus. Upieczoną roladę nasączamy sokiem brzoskwiniowym z puszki albo herbatą z cukrem. Nakładamy masę i zwijamy roladę. Polewamy gotową polewą czekoladową.