Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Sałatka z kapusty pekińskiej Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kapusta pekińska
  • 3 jaja 
  • 1 pęczek rzodkiewek 
  • 1 mały ogórek wężowy 
  • kawałek szynki 
  • szczypiorek 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru 
  • sok z ½ cytryny
  • sól.
 
 

Wykonanie:

Obrywamy wierzchnie liście z kapusty, a resztę kroimy w poprzek, na cienkie plastry, płuczemy i suszymy. Ugotowane na twardo jaja siekamy. Płuczemy ogórka i rzodkiewki, po czym kroimy je w cienkie plasterki. Kroimy szynkę w słupki. Siekamy szczypiorek. Wszystkie składniki łączymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy dressing. Majonez mieszamy z jogurtem i solą. Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem.