Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Sernik Powrót do listy

 

Lista składników:

  • herbatniki na spód
  • 1/2 kg białego sera 
  • 1 kostka margaryny 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka 
  • bakalie 
  • 3 łyżki kakao 
  • jaja 
  • 50 ml spirytusu
  • polewa czekoladowa.

 

 

 

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i ucieramy. Do drugiej dodajemy zmielony ser, pianę z białek oraz bakalie i pokrojoną w kostkę galaretkę. Układamy trzy rzędy herbatników (najlepiej na papierze do pieczenia) i smarujemy je cienką warstwą masy czekoladowej. Na środkowy rząd wykładamy masę serową. Obkładamy biszkoptami, tak aby całość stanowiła trójkąt. Papier dodatkowo można spiąć spinaczami na rogu. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Polewamy gotową polewą czekoladową.