Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Sernik w polewie owocowej Powrót do listy

 

Lista składników na spód tortownicy o śr. ok. 23 cm:

  • 1 opakowanie (ok.250g) kruchych ciasteczek (najlepiej zbożowych, np. Digestive)
  • 1/2 kostki masła.
 
Masa serowa
  • 1 kg tłustego, dobrze zmielonego sera
  • 1/2 szkl. cukru pudru (ewentualnie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 torebka cukru waniliowego 
  • 3 jaja 
  • 1/4 kostki masła
  • 1 tabliczka białej czekolady.
 
Polewa:
  • konfitura lub gotowa frużelina wiśniowa lub jagodowa (dostępna w sklepach). 
 

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy w malakserze (lub wałkiem). Łączymy z masłem. Wylepiamy nimi spód i boki tortownicy o średnicy 23 – 25 cm. Tortownicę owijamy folią aluminiową (ma to zapobiec wypływaniu masła). Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Wstawiamy tortownicę i podpiekamy spód przez 10 min, po czym wyjmujemy z piekarnika. Ser miksujemy z budyniem, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodajemy jaja (jedno po drugim) i masło. Na końcu dodajemy do masy czekoladę. Wlewamy na podpieczony spód, a na wierzchu układamy owoce. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175°C i pieczemy sernik 45 – 50 min. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Zimny przekładamy do lodówki i chłodzimy go przez 4 – 6 godz.