Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Skrzydełka w pomidorach Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka 
  • 3 łyżki curry 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • olej 
  • 2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
  • 5 cebul 
  • 5 pomidorów 
  • sól i pieprz. 
 

Wykonanie:

Skrzydełka kroimy na części, odrzucamy końcówkę. Skrzydełka nacieramy curry, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroimy w plastry. Przekładamy ją do garnka, podlewamy wodą tak, aby przykryć dno i parujemy pod przykryciem. Dodajemy usmażone skrzydełka i dusimy razem z cebulą. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy do smaku.