Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Snickers Powrót do listy

 

Lista składników: 

Na ciasto:

  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki płynnego miodu 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli;

Na masę budyniową:

  • 1/2 l mleka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 szkl. cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 kostka masła;
 
Na masę orzechową:
  • 300g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 150g masła.

 

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, pieczemy 4 cienkie placki, około 15 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Przygotowujemy masę budyniową. Zagotowujemy szklankę mleka z cukrami, w drugiej rozprowadzamy obie mąki. Po zagotowaniu mleka dodajemy mąki i gotujemy budyń. Masę lekko studzimy, a następnie dodajemy masło i ucieramy razem na krem. Na patelnię przekładamy wszystkie składniki i mieszamy do ich połączenia. Gotowe placki przekładamy masą budyniową, na wierzch wykładamy masę orzechową. Placek chłodzimy. Najlepiej smakuje następnego dnia.