Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Stefanka Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki 
  • 3 jajka 
  • 10 dag masła 
  • 10 dag miodu 
  • 20 dag cukru pudru 
  • 1 łyżeczka sody.

Składniki na masę:

  • 0,5 l mleka 
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 1,5 kostki  masła 
  • 3 żółtka 
  • 20 dag cukru pudru » olejek waniliowy.

Składniki na polewę:

  • 1/4 kostki margaryny 
  • 1 i 1/2 łyżki wody 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 żółtko 
  • wiórki kokosowe » dżem z czarnej porzeczki.

 

 

 

 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto i pieczemy 5 jednakowych, cienkich placków. Kaszę mannę rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukry, olejek i kaszę mannę. Masą przekładamy upieczone placki. Pierwszy i trzeci placek dodatkowo smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Placek polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przyrządzamy polewę: rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao; kiedy masa przestygnie, dodajemy żółtko.