Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Sylwestrowy poncz egzotyczny Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 2 owoce kiwi 
  • 1 banan 
  • 1 grejpfrut czerwony 
  • garść winogron bez pestek 
  • 3–4 plastry ananasa z puszki 
  • 2 mandarynki 
  • sok z 1 cytryny 
  • 3 szkl. soku z pomarańczy 
  • 1 szkl. schłodzonej mocnej herbaty
  • 1 szkl. ginu 
  • kilka listków świeżej mięty. 

 

 

Wykonanie:

Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Podobnie postępujemy z bananem, którego skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Grejpfrut przepoławiamy i łyżeczką wyciągamy miąższ. Ananasa kroimy na kawałki, winogrona na cząstki, a mandarynki, po obraniu, na połówki. Wszystkie owoce wrzucamy do szklanego naczynia i zalewamy schłodzoną mocną herbatą, sokiem z pomarańczy i ginem. Delikatnie mieszamy i mocno chłodzimy w lodówce. Dekorujemy listkami mięty.