Gospodyni nr 4/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Szybki omlet z kiełbasą, cukinią i szczypiorkiem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego 
  • 5 plastrów cukinii 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 7 plastrów kiełbasy, np. zwyczajnej 
  • 3 łyżki sera żółtego startego na tarce. 

 

 

Wykonanie:

Jajka ubijamy, dodajemy mleko, przyprawy i na końcu mąkę. Cukinię i kiełbasę kroimy na drobne plastry. Szczypiorek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną, układamy cukinię, kiełbasę, wszystko posypujemy przyprawami i serem. Zmniejszamy temperaturę i omlet przykrywamy przykrywką, smażymy około 5–7 minut, aż jajka się zetną.