Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Tarta szpinakowa z boczkiem i twarogiem Powrót do listy

 

Lista składników:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczka soli
  • 100 g masła 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 2 jajka.
 
 Farsz:
  • ½ kg szpinaku 
  • 6 plastrów cienkiego boczku 
  • 100 g twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
  • olej.

 

 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto, wykładamy na blaszkę do pieczenia tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na godzinę do lodówki na co najmniej 30 minut. Szpinak drobno siekamy i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smażymy, doprawiamy. Boczek kroimy na mniejsze części. Na spodzie układamy podsmażony szpinak, przykrywamy plasterkami boczku i posypujemy rozkruszonym twarogiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.