Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Tarta z botwinką Powrót do listy

Lista składników (ciasto):

  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła

Lista składników (farsz):

  • 200g ricotty
  • 1/2 kostki fety
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Do posypania: garść świeżego koperku.
 

Wykonanie:

Zagniatam ciasto, wykładam nim formę do tarty.

Buraczki, łodyżki i liście dokładnie myję, następnie kroję buraczki na cienkie półplastry, a łodyżki na około jednocentymetrowe kawałki. Liście siekam. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam, a następnie dodaję buraczki. Dokładam łodyżki i liście.

Ciasto smaruję ricottą, następnie rozkładam na nim podsmażoną botwinkę i na koniec posypuję pokruszoną w palcach fetą.

Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut – do momentu gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Przed podaniem tartę posypuję posiekanym koperkiem.