Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Tartaletki z masą budyniową, truskawkami i pistacjami Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1 i ½  szklanki mąki 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ⅓ kostki masła 
  • 1 jajo 
  • 4 łyżki cukru.
 
Składniki na masę:
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 i ½ szklanki mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 kostki masła 
  • 2 szklanki truskawek 
  • 100 g pistacji.

 

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy składniki przeznaczone na ciasto i zagniatamy. Ciastem wylepiamy foremki do tartaletek, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w połowie rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy, stopniowo dodając ostudzony budyń. Gotową masą wykładamy tartaletki, układamy pokrojone truskawki i posypujemy posiekanymi pistacjami.