Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Tarty z kozim serem i żurawiną Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 180 g zimnego masła 
  • trochę masła do wysmarowania foremek 
  • 250 g mąki 
  • sól 
  • 250 g świeżej żurawiny 
  • po 1/2 łyżeczki kardamonu i kolendry (mielonych) 
  • 5 łyżek cukru 
  • 100 ml soku pomarańczowego 
  • 1 jajko 
  • 200 g twarogu z koziego mleka 
  • 1/2 pęczka tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 małe foremki do tart (o ok. 12 cm).

 

 

 

Wykonanie:

Masło kroimy na małe kawałki. Rękoma mieszamy mąkę, masło, szczyptę soli i 4 łyżki wody. Energicznie zagniatamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C (z termoobiegiem – 180°C). W rondlu mieszamy żurawinę z przyprawami, cukrem i sokiem pomarańczowym. Owoce rozgniatamy widelcem, wszystko zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie syrop. Sos z żurawin przelewamy do metalowej miski i studzimy. Tymianek myjemy, osuszamy, odrywamy listki. Połowę listków mieszamy na gładko z jajkiem i kozim serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość 2–3 cm. Wycinamy 4 koła o średnicy 15 cm. Foremki smarujemy masłem, układamy w nich ciasto, lekko dociskając. Na to wykładamy żurawinę, następnie ser, wystające brzegi ciasta zaginamy do wewnątrz. Tarty pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez 20 min. Wyjmujemy z foremek i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą tymianku, podajemy na ciepło lub na zimno.