Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Truskawki z makaronem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 opakowanie makaronu w kokardki (farfalle) lub innego delikatnego i dekoracyjnego 
  • ½ kg truskawek 
  • ½ szklanki gęstej śmietany lub śmietanki kremówki 36% 
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki tłustego pokruszonego twarogu 
  • szczypta soli. 

 

 

 

Wykonanie:

Makaron wrzucamy na gotującą się i  lekko osoloną wodę. Obrane i opłukane truskawki dzielimy na dwie części. Jedną część miksujemy wraz z cukrem i śmie aną, drugą kroimy w kostkę lub plastry albo w ćwiartki. Ugotowany makaron posypujemy pokruszonym twarogiem, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy pokrojonymi owocami. Całość posypujemy cukrem. Wierzch możemy posypać startą gorzką czekoladą lub położyć ubitą kremówkę