Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Węgierskie Gunel palacsinta Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 szkl. mąki pszennej 
  • 1 szkl. mleka 
  • 1 szkl. wody (może być gazowana) 
  • 2 jaja 
  • sól.

 Składniki na nadzienie:

  • garść zmielonych orzechów włoskich 
  • garść obranych i drobno utłuczonych migdałów
  • garść rodzynek 
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1/2–2/3 szkl. śmietanki (najlepiej kremówki)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kieliszek rumu lub spirytusu.

 

 

 

Wykonanie:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jaja, dodajemy mleko i szczyptę soli i wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy ciasto na pół godziny, by napęczniało, i dolewamy wody w takiej ilości, by otrzymać ciasto o konsystencji śmietany. Gotujemy śmietanę wraz z bakaliami i cukrem. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy trochę alkoholu. Przygotowujemy sos. Pokruszoną czekoladę z odrobiną śmietanki rozpuszczamy w garnuszku. Usmażone naleśniki przekładamy nadzieniem, zwijamy i polewamy sosem czekoladowym oraz alkoholem. Podajemy podpalone.