Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Zapiekanka z dyni Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg obranej dyni 
  • 1⁄4 kg ziemniaków 
  • 1⁄4 kostki masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany lub kremówki 
  • sól i biały pieprz 
  • gałka muszkatołowa. 

 

 

Wykonanie:

Dynię opłukujemy, kroimy na ćwiartki, obieramy i usuwamy miąższ z pestkami. Tak przygotowaną dynię kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Nacieramy tłuszczem lub oliwą naczynie żaroodporne, przekładamy kawałki dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze ok. 180°C. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na talarki i podsmażamy na maśle z rozgniecionym czosnkiem. Łączymy upieczoną dynię z podsmażonymi ziemniakami, polewamy całość śmietaną i posypujemy przyprawami. Przykrywamy folią aluminiową i ponownie wstawiamy do piekarnika na dalsze 20 minut.