Gospodyni numer 3/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Babka cytrynowa z rodzynkami Powrót do listy

 

Lista składników:
  • 1 kostka masła (250 g)
  •  ¾ szkl. cukru
  • 3 jaja 
  • 1 szkl. mleka » 
  • 4 szkl. mąki pszennej »
  • garść rodzynek » 
  • 2 cytryny » 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • na polewę: 3 łyżki cukru pudru, 1 cytryna.
 Wykonanie:

Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą i po chwili odcedzamy. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce z drobnymi oczkami. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło z cukrem ucieramy mikserem na białą masę. Wbijamy do masy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dolewamy powoli mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu wrzucamy osuszone rodzynki i wlewamy sok z cytryn. Wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy babkowej. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Po upieczeniu, przestudzeniu i wyjęciu babki z formy polewamy ją lukrem wymieszanym z pokrojonym cytrynowym miąższem bez skórki.