Gospodyni numer 1/2020 Pismo o wyjątkowych, przedsiębiorczych kobietach.




Barszcz z kiszonej kapusty Powrót do listy

 

Lista składników:

  • ok. 1/3 kg kiszonej kapusty 
  • 1/4 kg żeberek (najlepiej wędzonych) 
  • 1/2 szkl. śmietanki 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki. 
 

Wykonanie:

Odciśniętą kapustę siekamy, wrzucamy do garnka i podgrzewamy (sok odciśnięty z kapusty zostawiamy). Po chwili dorzucamy do niej opłukane żeberka i zalewamy całość 2 l zimnej wody. Gotujemy barszcz na małym ogniu ok. 1 godz. Miękkie żeberka wyciągamy, usuwamy kości, a mięso dorzucamy z powrotem do kapusty. Całość zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką, sokiem odciśniętym z kapusty i odrobiną gorącego wywaru. Mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną natką pietruszki.