Gospodyni nr 4/2019 Sprawdź, o czym piszemy w nowym numerze




Barszczyk czerwony z ptysiami Powrót do listy

 

Lista składników:

Na barszczyk:

  • 3 buraki 
  • marchewka 
  • seler, pietruszka 
  • 2 żeberka 
  • cytryna lub kwasek cytrynowy 
  • przyprawy (liść laurowy, pieprz, cukier, sól, czosnek);

Na farsz:

  • 15 gotowych ptysi 
  • 1 kg pieczarek 
  • 200 g sera żółtego 
  • sól, pieprz 
  • majeranek 
  • masło klarowane lub olej 
  • 4 ząbki czosnku. 
 

Wykonanie:

Żeberka zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Warzywa obieramy, kroimy, dodajemy do żeberek, gotujemy. Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy. Przecedzamy przez sito. Pieczarki kroimy drobno, smażymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ser żółty ścieramy na tarce. Ptysie przekrawamy na pół, układamy na nich pieczarki i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 15–20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Gorące ptysie podajemy z gorącym barszczem.