Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Barszczyk z uszkami Powrót do listy

 

Lista składników: 

Składniki na barszcz:

  • 3 buraki 
  • 1 marchewka 
  • 1 seler 
  • 1 pietruszka 
  • 1/3 szkl. suszonych grzybów 
  • cytryna lub kwasek cytrynowy 
  • listek laurowy 
  • pieprz 
  • cukier 
  • sól 
  • czosnek;
 
Składniki na uszka:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szkl. ciepłej wody;

Składniki na farsz:

  • Ugotowane grzyby (mogą być z barszczu) 
  • 1 cebula 
  • olej 
  • 100 g ugotowanej kapusty kiszonej. 
 
 

Wykonanie:

Wykonanie barszczu: Grzyby moczymy i gotujemy. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy 2 litrami wody, po czym gotujemy. Dodajemy ugotowane grzyby, sok z cytryny i przyprawiamy. Przecedzamy przez sito. 

Wykonanie uszek: Ze składników przeznaczonych na ciasto zagniatamy ciasto. Następnie cienko je rozwałkowujemy, kroimy na małe kwadraty o boku ok. 3 cm i nakładamy farsz. Każdy kwadrat składamy po przekątnych i zlepiamy brzegi, tak by powstał trójkąt. Zlepiamy dwa jego rogi. Gotujemy uszka 8 min w osolonej wodzie. Przecedzamy przez sito.

Wykonanie farszu: Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy zmielone grzyby i drobno pokrojoną, ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku.