Gospodyni numer 6/2019 Zapraszamy do lektury




Brytyjski simnel cake – ciasto z masą migdałową Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na pastę migdałową:

  • 2 szklanki cukru pudru 
  • ok. 3 szklanek zmielonych migdałów (najlepiej bez łupinek) 
  • 2 jaja 
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej.

Składniki na ciasto:

  • 3/4 kostki masła lub margaryny (175 g) 
  • 1 szkl. brązowego cukru typu demerara
  • 3 jaja 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka wymieszanych rodzynek sułtanek, suszonej żurawiny, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny 
  • 1–2 łyżki dżemu morelowego 
  • 1 roztrzepane jajo. 
 

Wykonanie:

Mączkę migdałową zarabiamy z ubitymi jajkami, ze szczyptą soli, cukrem pudrem i esencją migdałową. 1/3 część masy rozgniatamy na kształt formy do pieczenia. Przygotowujemy ciasto. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, wbijamy po jednym jajku, dodajemy przesianą mąkę i sól. Na końcu mieszamy wszystko z bakaliami oraz ze startą skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Połowę ciasta wkładamy do natłuszczonej formy, na wierzch kładziemy plaster z pasty migdałowej. Dokładamy pozostałe ciasto i pieczemy całość przez 75–80 min w temperaturze ok. 150°C. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy dżemem morelowym. Pozostałą część pasty migdałowej dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy na plaster i kładziemy na wierzch ciasta, z drugiej – lepimy małe kulki i układamy je wzdłuż brzegów ciasta. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajem i całość wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Możemy też skarmelizować wierzch ciasta za pomocą specjalnego palnika.