Sprawdźcie o czym piszemy w aktualnym numerze

Gospodyni nr 6/2017 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze

Sprawdźcie o czym piszemy w aktualnym numerze



Bułeczki z makiem Powrót do listy

 

Lista składników:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 żółtka 
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1/2 kg mąki 
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/2 kostki drożdży 
  • 1/2 kostki masła roślinnego 
  • szczypta soli;

Na masę makową:

  • 1/2 kg maku
  • 2 szkl. mleka 
  • 2 szkl. wody 
  • 1 szkl. cukru 
  • 3/4 kostki masła 
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g orzechów laskowych. 
 

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ponownie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy opłukany mak i gotujemy do miękkości około 30 minut. Mak odcedzamy i mielimy z orzechami laskowymi trzy razy. Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy zmielony mak z orzechami oraz rodzynki. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz śmietanę i mieszamy. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm. Wykładamy połowę przygotowanej masy makowej na jeden prostokąt i połowę masy na drugi prostokąt – równo rozsmarowujemy. Przy dłuższych bokach zostawiamy około 2 cm ciasta. Zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od krótszego boku. Przygotowaną roladę kroimy lekko na ukos. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy białkami (które zostały od ciasta drożdżowego). Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.