Gospodyni nr 4/2018 Sprawdźcie o czym piszemy w nowym numerze




Chlebek czosnkowy Powrót do listy

Lista składników:

  • 1 nieduży bochenek chleba
  • 5 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 plasterków ulubionej wędliny
  • 10 plastrów żółtego sera
  • sól 
 

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i  ucieramy z solą. Chlebek nacinamy w poprzek z jednej i drugiej strony, tak by powstały kostki i by nie przeciąć chleba. Każde rozcięte miejsce smarujemy masłem czosnkowym i układamyplasterek wędliny i sera. Chlebek zawijamy w folię aluminiową i grillujemy przez ok. 20 minut, co jakiś czas przekręcając zawiniątko. Ser i masło powinny się roztopić.* Zamiast grillowania, chleb można zapiec w piekarniku ok 20 minut.